Etik Dışı Reklamlarla Mücadelemiz Kararlılıkla Devam Etmektedir
15 Eylül 2022 Perşembe
Etik Dışı Reklamlarla Mücadelemiz Kararlılıkla Devam Etmektedir
Sayın Üyelerimiz;

İnternet sitelerinde, sosyal medya hesaplarında, yer alan lazer cerrahisine davet eden “ gözlüğünüzden kurtulun, gözlüğe ihtiyacın yok, gözlüğünüzü atın, kartal gözü vs” ifadelerin, tabip tarafından uygulanması gereken tıbbi işlemlere yönelik talep yaratıcı nitelikte olup ; bu nedenle, söz konusu tanıtımlar bilgilendirme kapsamını aşarak “ yanıltıcı reklam” niteliğindedir. Lazer (Lasik) sağlam, saydam, şeffaf göze uygulanan ve geri dönüşümü olmayan estetik bir cerrahi yöntemdir. Göz statik (Durağan) yapıda bir organ değil, yaşayan ve yaşlanan bir organdır. Katarakt riskini artırdığı, kuru göz oluşmasına neden olduğu gibi risklerinin olduğundan ömür boyu refraksiyon kusurlarını düzeltme iddiası bilim dışıdır. Yapılan reklam içeriğindeki gibi gözlükten kurtulma garantisi verilemez. Ayrıca Sağlık alanında çalışan kuruluşların faaliyetlerine ticari bir görünüm açısından haksız rekabete yol açmaktadır.

Bu şekilde reklam mecralarında lazer uygulamasına yönlendiren duyurular Odamız tarafından ilgili mercilere iletilerek söz konusu reklâm yayınlarının durdurulması ve gerekli yaptırımların uygulanması konusunda gerekli bildirimler yapılmaktadır.

Bu şekilde reklam mecralarında lazer uygulamalarına yönlendirilen reklam ve tanıtım hizmetleri odamıza bildirildiği takdirde gerekli mercilere başvurulacağının bilinmesini isteriz.

Saygılarımızla.

Odamızın Sağlık Bakanlığı'na yazmış olduğu yazıya istinaden, Mesul Müdüre uyarı cezası verildiğine dair gelen cevabı postumuzdan okuyabilirsiniz.